جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
محرمانگی و توافق‌نامه‌های عدم افشا

محرمانگی و توافق‌نامه‌های عدم افشا (NDA)

همپوشانی اصطلاحات اختصاصی، محرمانه و اسرار تجاری

درک تفاوت‌ها و همپوشانی بین اصطلاحات اختصاصی، محرمانه و اسرار تجاری در قراردادها اهمیت زیادی دارد.

  • اختصاصی به معنای چیزی است که متعلق به شخص یا شرکتی است.
  • محرمانه به معنای چیزی است که به عنوان راز نگه‌داشته شده است.
  • اسرار تجاری یک اصطلاح قانونی است که به اطلاعاتی اشاره دارد که به طور عمومی شناخته شده نیستند و دارای ارزش اقتصادی هستند زیرا مخفی نگه داشته شده‌اند و صاحب آن‌ها تلاش‌های معقولی برای حفظ این راز انجام داده است.

تعاریف اطلاعات محرمانه

تعریف اطلاعات محرمانه می‌تواند بسته به موقعیت مشتری گسترده یا محدود باشد. برخی شرکت‌ها تعریف گسترده‌تری را ترجیح می‌دهند تا از حجم زیادی از اطلاعات محرمانه محافظت کنند. این شرکت‌ها احساس می‌کنند که می‌توانند اطلاعات دریافتی را نیز به خوبی از افشا حفظ کنند.

برخی دیگر ممکن است تعریف محدودتری را ترجیح دهند، زیرا نگران دریافت اسرار تجاری با ارزش از دیگران هستند.

  • یک تعریف محدود می‌تواند به این صورت باشد: “اطلاعاتی که به عنوان محرمانه برچسب‌گذاری شده‌اند یا اگر به صورت شفاهی افشا شوند، ظرف ۴۸ ساعت به صورت کتبی به عنوان محرمانه شناسایی شوند.”
  • یک تعریف گسترده‌تر می‌تواند اینگونه باشد: “هرگونه اطلاعاتی که از یک طرف یا نمایندگان آن دریافت شده و در بخش استثناها قید نشده باشد.”

تعریفی که بین این دو قرار می‌گیرد این است: “هرگونه اطلاعاتی که یک فرد معقول به عنوان محرمانه درک کند، زیرا به عنوان محرمانه شناسایی شده یا شرایط افشا این را نشان می‌دهد.”

نقاط حساس در توافق‌نامه‌های عدم افشا

توافق‌نامه‌های عدم افشا، مهم هستند اما خطرات خود را نیز دارند. خطرات زمانی افزایش می‌یابند که این توافق‌نامه‌ها شامل مفاد غیر معمولی باشند که یک طرف را در معرض مسئولیت بیشتری قرار دهند یا راه‌حل‌های آن را محدود کنند.

  1. خسارات از پیش تعیین‌شده برای نقض: نقض توافق‌نامه‌های عدم افشا اغلب پیچیده است. خسارات از پیش تعیین‌شده برای نقض‌های عینی (مانند تحویل دیرهنگام) مناسب هستند.
  2. عدم درخواست: در توافق‌نامه عدم افشا، توافق بر سر این بند زود است. طرفین هنوز در مراحل ابتدایی گفتگو هستند.
  3. محدودیت مسئولیت: این بندها بسیار خطرناک هستند. به طرف مقابل قیمتی برای گرفتن و استفاده از اطلاعات می‌دهند.
  4. مجوز یا واگذاری مالکیت فکری: ترکیب توافق‌نامه‌های عدم افشا با شرایط مجوزدهی ایده خوبی نیست. اگر به مجوز نیاز است، توافق‌نامه‌ای کامل‌تر با دامنه کامل شرایط امضا کنید.
  5. ضد دور زدن: این تعهدات در توافق‌نامه معمولی عدم افشا جایگاهی ندارند. اگر رابطه واقعاً استراتژیک است، این موارد را در توافق‌نامه کامل قرار دهید.
مقالات مرتبط

جبران خسارت در توافق‌نامه‌های عدم افشا

در توافق‌نامه‌های عدم افشا، بندهای جبران خسارت نباید گنجانده شوند.

  • در قراردادهای تجاری پیچیده، مجموعه‌ای از حقوق و تعهدات وجود دارد که شامل ساخت، تحویل و استفاده از محصول یا خدمات می‌شود و تبادل ارزش قابل توجهی و شرایط جامع در مورد مسئولیت و ریسک دارند.
  • در مقابل، توافق‌نامه عدم افشا فقط می‌گوید اطلاعات محرمانه را استفاده یا افشا نکنید. هیچ تبادل اقتصادی وجود ندارد و تعامل و رابطه محدود است.

در چنین زمینه‌ای، جبران خسارت به عنوان یک انتقال نامناسب ریسک به نظر می‌رسد. در صورت نقض، طرف زیان‌دیده می‌تواند برای خسارات شکایت کرده و پس از اثبات قضیه، خسارت دریافت کند.

ضمانت‌ها در توافق‌نامه‌های عدم افشا

در توافق‌نامه‌های عدم افشا تجاری، معمولاً ضمانت دقت اطلاعات مطرح است.

  • این بند می‌گوید که افشاکننده تضمین نمی‌کند که اطلاعات دقیق یا کامل باشد و از گیرنده می‌خواهد که به آن تکیه نکند.
  • همچنین، ضمانتی که افشاکننده حق اشتراک‌گذاری اطلاعات را دارد نیز پذیرفتنی است. این عبارت به گیرنده حق شکایت در صورت اشتراک‌گذاری اطلاعاتی که قرارداد با یک طرف ثالث را نقض می‌کند یا مالکیت فکری طرف ثالث را نقض می‌کند، می‌دهد.

پس از امضای توافق‌نامه عدم افشا

پس از امضای یک توافق‌نامه عدم افشا، آن را کنار نگذارید و فکر نکنید که محافظت شده‌اید.

  • این توافق‌نامه یک قرارداد است که اطلاعات شما را محافظت می‌کند و به شما اجازه می‌دهد تا اطلاعات طرف مقابل را به صورت محدود استفاده کنید، اما تنها در صورتی که به شرایط توافق‌نامه پایبند باشید.
  • لازم است بدانید که آیا باید پس از هر جلسه اطلاعیه کتبی ارسال کنید تا اطلاعات را محرمانه اعلام کنید؟
  • آیا می‌دانید چه محدودیت‌هایی برای اشتراک‌گذاری اطلاعات طرف مقابل با مشاوران و پیمانکاران شما وجود دارد؟

شناخت دقیق این توافق‌نامه‌ها و رعایت آن‌ها، گام‌های بلندی در جهت حفاظت از اسرار تجاری و اطلاعات محرمانه کسب‌وکار شما خواهد بود.

حفاظت از اطلاعات محرمانه

بیشتر وکلا و بازرگانان می‌دانند که قوانین مربوط به اسرار تجاری از برخی اطلاعات کسب‌وکار محافظت می‌کند و توافق‌نامه‌های عدم افشا و بندهای محرمانگی در قراردادهای دیگر نیز اطلاعات را محافظت می‌کنند. اما درک رابطه بین این دو می‌تواند گیج‌کننده باشد.

قوانین مربوط به اسرار تجاری، اطلاعاتی را که به طور عمومی شناخته شده نیست، ارزش اقتصادی دارد و کسب‌وکار تلاش‌های معقولی برای مخفی نگه داشتن آن انجام داده است، محافظت می‌کند. این محافظت حتی اگر قراردادی وجود نداشته باشد، اعمال می‌شود. بندهای محرمانگی در توافق‌نامه عدم افشا یا سایر انواع قراردادها تنها به میزان مشخص شده در بندها از اطلاعات محافظت می‌کنند.

توافق‌نامه‌های عدم افشای سه‌جانبه

توافق‌نامه‌های عدم افشای سه‌جانبه فقط در صورتی کار می‌کنند که به طور دقیق تنظیم شوند تا پیچیدگی‌ها را پوشش دهند.

  • باید مشخص شود که چگونه افشاها و مسئولیت‌ها بین طرفین جریان می‌یابند.
  • آیا می‌توان الف اطلاعاتی را که از ب دریافت کرده با ج به اشتراک بگذارد؟ اگر ج سپس نقض کند، آیا الف مسئول است؟
  • در مورد خاتمه چه؟ بیشتر توافق‌نامه‌های سه‌جانبه‌ای که دیده‌ام همان زبان خاتمه دو‌جانبه را دارند. اگر الف برای راحتی خاتمه دهد، آیا کل توافق‌نامه از بین می‌رود؟ یا اگر الف نقض کند، آیا ب می‌تواند فوراً توافق‌نامه را خاتمه دهد حتی اگر ج موافق نباشد؟

برای پاسخ به این موقعیت‌ها، باید مفاد توافق‌نامه را به طور واضح تنظیم کنید تا سناریوهای مختلفی که از داشتن سه طرف ناشی می‌شود، پوشش دهد. به دلایل متعدد، ترجیح داده می‌شود که به توافق‌نامه‌های دو‌جانبه پایبند باشید. این روش روابط را واضح‌تر نگه می‌دارد و مدیریت جریان اطلاعات را آسان‌تر می‌کند.

منبع:

Frederick, L. (2022). Practical Tips on How to Contract: Learn How to Draft and Negotiate from a Former Big Law and Tesla Commercial Contracts Lawyer. How to Contract LLC.

نویسنده
یاسر عرب نژاد
جهت اطلاعات بیشتر یا مشاوره، با ما در تماس باشید:
به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *