در دنیای کسب و کار، دانستن تفاوتها و شرایط انتقال و جانشینی قراردادها اهمیت زیادی دارد. آیا میدانید که فقط با انتقال قرارداد، تعهدات انتقالدهنده به پایان نمیرسد؟ طبق قوانین بسیاری از کشورها، انتقالدهنده همچنان به تعهدات خود در قرارداد متعهد است. تنها راه برای خارج شدن از این تعهدات، عملی به نام جانشینی است که نیازمند توافق هر سه طرف قرارداد – انتقالدهنده، انتقالگیرنده و طرف دیگر قرارداد – میباشد.
انتقال و تعهدات قراردادی
انتقال قرارداد به معنای انتقال حقوق و تعهدات یک طرف به طرف دیگر است. با این حال، صرفاً با انتقال قرارداد، تعهدات انتقالدهنده از بین نمیرود. انتقالدهنده همچنان مسئولیت اجرای تعهدات خود را خواهد داشت. این نکته بسیار مهم است که وکلا و مشاوران حقوقی در تنظیم و بررسی قراردادها به آن توجه داشته باشند.
جانشینی؛ راه حل رهایی از تعهدات
برای اینکه انتقالدهنده از تعهدات خود رهایی یابد، باید فرآیندی به نام جانشینی انجام شود. جانشینی به معنای جایگزینی یک طرف قرارداد با طرف جدید است، به طوری که تمامی حقوق و تعهدات به طرف جدید منتقل میشود و انتقالدهنده از تعهدات خود رها میشود. این فرآیند نیازمند توافق هر سه طرف – انتقالدهنده، انتقالگیرنده و طرف دیگر قرارداد – است.
اهمیت دقت در جایگزینی وثایق
یکی دیگر از موارد مهم در قراردادها، جایگزینی وثایق است. اصولا وثایق (مانند اموال غیرمنقول یا داراییهای ثابت) به راحتی قابل انتقال نیستند. به این معنا که حتی اگر قراردادی شامل بندی برای جایگزینی وثایق باشد، ممکن است محدودیتهای قانونی و اجرایی وجود داشته باشد که مانع از انتقال سریع و بدون مشکل وثایق شود. بنابراین، در صورت مواجه شدن با موضوع جایگزینی وثیقه، ضروری است که این مهم، به دقت بررسی شود و مطابق با قوانین و مقررات مربوطه عمل شود.
منبع:
Frederick, L. (2022). Practical Tips on How to Contract: Learn How to Draft and Negotiate from a Former Big Law and Tesla Commercial Contracts Lawyer. How to Contract LLC.