ماندانا دادخواستی را در دادگاه مطرح کرده و از پزشکی که او را به دنیا آورده (دکتر کنگر زهتاب)، جبران خسارت برای ضرر مادی، درد و رنج را مطالبه کرده است.
او عنوان کرده که با دررفتگی مادرزادی مفصل لگن به دنیا آمده و مدعی است دکتر زهتاب بیماری مادرزادی او را تشخیص نداده و میگوید دکتر زهتاب وظیفه داشته فوراً اقدامات پزشکی را شروع کند؛ اما چنین نکرده است و در نتیجهٔ عدم شروع بهموقع درمان، پایش هنوز مشکل دارد و در هنگام راهرفتن میلنگد و او درد و رنج بسیاری را تحمل میکند.
در فرآیند رسیدگی دادگاه مشخص شد دکتر، بیمار را برای انجام سونوگرافی هدایت نکرده و به مادر او اطلاع نداده که باید فوراً به پزشک کودک یا جراح ارتوپدی مراجعه کند درحالیکه سونوگرافی در تشخیص زودهنگام این گونه بیماریهای مادرزادی اهمیت زیادی دارد در صورت تشخیص این بیماری در مراحل اولیه، پزشک میتواند اقدامات درمانی مناسب را آغاز کند اگر این اقدامها بهموقع انجام میشد، احتمال موفقیت درمان افزایش مییافت و از بروز عوارض بیشتر جلوگیری میشد. این مورد بهعنوان یک قصور پزشکی در دادگاه شناخته شد (قصور پزشکی به معنای نقص مهم و اساسی در رعایت قوانین و مقررات درمانی است که به طور مطلق غیرقابلقبول است.).
کارشناس این پرونده عنوان کرد حتی اگر اقدامات بلافاصله بعد از تولد آغاز شده بود، احتمال موفقیت درمان بسیار کم بوده است. او شانس این درمان را ده درصد برآورد کرد. دادگاه قصور پزشکی را احراز و استدلال کرد که هرچند احتمال درمان بسیار کم بوده است، اما این احتمال نمیتواند توجیهی برای عدم اقدام به درمان باشد و دکتر کنگر زهتاب را به پرداخت مبلغ 25.000 یورو به ماندانا محکوم کرد.
در قوانین ایران اگر پزشک در حین معالجه باعث صدمه بدنی به بیمار شود، مسئول پرداخت دیه و جبران خسارت است و پزشک باید خسارت ناشی از عمل خود را جبران کند مگر آن که مرتکب تقصیر نشده باشد و اقدامات او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد.
فکر کنیم ماندانا و دکتر زهتاب ایران بودند. باتوجهبه این که قصور پزشک محرز است، شما او را مسئول جبران خسارت ناشی از عدم تشخیص صحیح و عدم هدایت بیمار برای شروع درمان بیماری مادرزاد میدانید؟
اسامی از سریال درحاشیه وام گرفتهشدهاند.
منبع:
Thomas Kadner Graziano, Andrew Tettenborn, Christopher Booth, Mo – Comparative Tort Law – Cases, Materials, and Exercises (2018, Routledge)-libgen.li